Мультфільм «Снігова королева» (1957): історія створення та цікаві факти

Мультфільм «Снігова королева» (1957) - історія створення, озвучка, цікаві факти

Мультфільм «Снігова королева» (1957) – справжній шедевр мультиплікації, створений режисером Левом Атамановим. Сюжет чарівної казки Андерсена відомий багатьом. Проте саме у цьому мультфільмі ця казкова історія отримала особливу атмосферу. Тут з’явилися нові персонажі, а сам мультик став однією з найулюбленіших екранізацій казки Андерсена як серед малечі, так і серед дорослих.

Мультфільм «Снігова королева» (1957) та його чудові персонажі

Оле-Лукоє – чарівник зовсім з іншої казки Андерсена. Проте саме цей добрий гном розповідає історію Герди та Кая у мультфільмі «Снігова королева» (1957). Образ цього персонажу для мультика був створений відомим мультиплікатором Федором Хітруком.

Персонажі мультфільму «Снігова королева» (1957)
Мультфільм «Снігова королева» (1957)

Снігова королева з мультиплікаційної стрічки Атаманова запам’ятовується зразу, лише-но бачиш її на екрані. Зла та безжально холодна, вона нітрохи не схожа на інших персонажів мультфільму «Снігова королева» (1957).

Річ у тім, що озвучувала Снігову королеву у мультику акторка Марія Бабанова. Режисер Лев Атаманов вирішив перенести її риси на головну негативну героїню свого шедевра та зробив це методом ротоскопіювання. Тобто акторку гримували, знімали на плівку, а потім покадрово переводили це зображення.

Це було дуже складно. Проте згадайте лише, якою дивовижною видалася Снігова королева у мультфільмі. Наче жива, красива, манка та чаруюча своїми холодними наказами. Не дивно, що Кай без допомоги Герди не міг вирватися з-під її чар.

Мультфільм «Снігова королева» (1957) та його персонажі

Проте цікавими вийшли й інші персонажі мультфільму «Снігова королева» (1957). Вони намальовані з такою теплотою та натхненням, що здаються живими. Кожен персонаж мультика – від Старої та Малої розбійниці до зворушливого Оленя та від Принца до Ворона – приковує увагу глядача.

Голоси героїв, або хто озвучував мультфільм «Снігова королева» (1957)

А які актори озвучували цей чудовий мультфільм! Герда розмовляє голосом акторки Яніни Жеймо, яка до того зіграла Попелюшку у відомій екранізації ще однією улюбленої казки багатьох.

Подібно до Бабанової, вона також була залучена до озвучування методом ротоскопіювання. Саме тому Герда та Снігова королева виглядають, наче справжні. До образів цих героїнь мультфільму додалася частка душі кожної з акторок.

Хто озвучував мультфільм «Снігова королева» (1957)

У 1982 р. цю мультиплікаційну стрічку відновили, і «Снігова королева» (1957) була озвучена новими голосами. Голосом Оле-Лукоє тепер розмовляв Олег Анофрієв.

Стару розбійницю озвучив Георгій Мілляр, голосом якого розмовляє будь-яка Баба-Яга зі старих добрих фільмів-казок. Завдяки цим акторським голосам мультфільм «Снігова королева» 1957 р. набув нового звучання.

«Снігова королева» (1957) – мультфільм, що навчає доброті

Мультфільм «Снігова королева» (1959) став переможцем Канського кінофестивалю. У 1959 році він отримав цю нагороду у номінації повнометражних анімаційних кінокартин. Крім того, цей чудовий мультфільм зібрав чимало інших кінонагород – у Римі, Венеції та Лондоні.

Цікаві факти про мультфільм «Снігова королева» (1957)

Мільйони глядачів переглянули та продовжують дивитися цей мультик. Зворушлива історія великої любові Герди, яка перемагає все – від холодів до злих чар, приковує до себе увагу.

Цей мультфільм навчає справжній доброті. У ньому навіть злі розбійниці не такі вже злі насправді. І Снігову Королеву перемагає не сила, а любов!