Дивовижні равлики: ТОП-22 види – фото, назви, опис

Дивовижні равлики – фото, назви, опис

Зазвичай равлики викликають асоціації з майже непримітними дрібними істотами з круглою спіралеподібною мушлею. Саме за останньою їх і можна відрізнити від слизняків, що часто зустрічаються у садах. Проте існують і неймовірно красиві види равликів. Вони зачаровують своїм барвистим виглядом. Нижче наведені найяскравіші дивовижні равлики (як наземні, так і морські), що існують у світі.

Райдужний, карамельний чи цукерковий равлик (Liguus virgineus)

Цей дивовижний равлик – ендемік острова Еспаньола. Він живе на деревах та харчується мохами і лишайниками, що ростуть на корі. Цей дивовижний вид равликів здається намальованим.

На білій мушлі діаметром 3-6 см розташовані спіралеподібні смужки жовтого, зеленого, фіолетового, рожевого, чорного чи коричневого кольору. Кожен виток має до 3-х різних фарб.

Види равликів з фото - Райдужний, карамельний чи цукерковий равлик (Liguus virgineus)

Ці дивовижні равлики більш схожі на чудовий артпроєкт, ніж на живих істот. Вони зберігають дивовижний колір мушлі протягом всього свого життя.

Пов’язано це з тим, що яскраві смужки утворюються завдяки пігментній залозі у тілі равлика. Оскільки вона функціонує безперервно, то і забарвлення мушлі зберігається незмінним.

Дивовижні равлики з фото: крихка янтіна (Janthana janthina)

Цей яскравий морський равлик зустрічається у субтропічних та тропічних районах Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Мушля у нього має фіолетовий відтінок, схожий на аметист.

Дивовижні равлики з фото - крихка янтіна (Janthana janthina)

При цьому забарвлення варіюється від темно- до світло-фіолетового. Розмір мушлі не перевищує 4 см.

Харчуються ці морські равлики різними видами морських гідрозоа, включаючи отруйних португальських корабликів. Щоб триматися поблизу поверхні води, вони створюють «бульбашковий пліт» із захоплених пузирів повітря.

Види равликів з фото: кубинський розмальований (Polymita picta)

Ці дивовижні равлики зустрічаються переважно у субтропічних лісах та прибережних районах на сході Куби. Мушля діаметром до 2-х см може бути різних кольорів. Жовто-смугастий – найпоширеніший варіант.

Види равликів з фото - кубинський розмальований равлик (Polymita picta)

Також зустрічаються різновиди цього виду равликів з мушлею, що має всі кольори веселки. Саме через цю особливість кубинські розмальовані равлики вважаються найяскравішими у світі.

На жаль, через барвисте забарвлення мушлі ці молюски опинилися на межі зникнення. З 1943 р. цей вид належить до видів фауни Куби, що перебуває під охороною. Цих дивовижних равликів заборонено вивозити за межі країни.

Яскраві равлики з фото: червоний равлик-гонщик (Vittina waigiensis)

Ці дуже рідкісні прісноводні равлики мешкають у водоймах з прісною чи солонуватою водою. Зустрічаються вони винятково на теренах Філіппінських островів.

Яскраві равлики з фото - червоний равлик-гонщик (Vittina waigiensis)

Мушля у цих яскравих равликів червона з жовто-помаранчевими смужками. Проте у деяких особин може бути з різними візерунками.

Ці дивовижні равлики – популярний вид у домашніх прісноводних акваріумах. Харчуються вони переважно водоростями.

Види равликів з фото: смарагдово-зелений равлик (Papustula pulcherrima)

Цей дивовижний равлик має яскраво-зелену мушлю. По всій її поверхні проходить закручена жовта лінія. Мушля у цього деревного равлика дуже маленька – лише 2,5 см.

Види равликів з фото - смарагдово-зелений равлик (Papustula pulcherrima)

Цей кольоровий равлик – ендемік тропічних лісів острова Манус у Папуа-Новій Гвінеї. Він належить до видів, яким загрожує зникнення, та охороняється законом. Харчуються ці равлики переважно лишайниками та грибами, що ростуть на деревах.

Види морських равликів: скорпіоновий лямбіс (Lambis scorpius)

Мушля у цих дивовижних морських равликів вкрита білими та помаранчевими плямами. Крім того, на її поверхні розташовані красиві червоні та білі смужки.

Види морських равликів - скорпіоновий лямбіс (Lambis scorpius)

Розмір товстостінної мушлі може варіюватися від 9,5 до 22 см. Зустрічаються ці красиві морські равлики на теренах Індійського океану та у західній частині Тихого океану. Харчуються вони переважно водоростями та різними дрібними водними організмами.

Дивовижні равлики: ахатина гігантська (Lissachatina fulica)

Цей великий равлик поступається іншим за яскравістю, але є дивовижним через свої габарити. Його мушля має мармурове забарвлення. Крім того, на ній помітні відтінки червоно-коричневого, білого та кремового.

Дивовижні равлики - ахатина гігантська (Lissachatina fulica)

Довжина мушлі у гігантської ахатини у дикій природі може сягати 40 см. Вага цього равлика може становити 450 г.

Ці наземні равлики походять зі Східної Африки. Вони також доволі поширені у країнах з тропічним кліматом. Харчуються ці равлики різними видами рослин та грибів.

Види морських равликів: гребінь Венери чи прикрашений мурекс (Murex pecten)

Цей дивовижний морський равлик має яскраво-білий колір мушлі, що вкрита довгими шипами. Через це він здається кістяком якоїсь інопланетної істоти. Довжина мушлі сягає 10-15 см. Її поверхня вкрита понад сотнею шипів.

Види морських равликів - гребінь Венери чи прикрашений мурекс (Murex pecten)

Гребінь Венери – один з найкрасивіших морських равликів у світі. Його вкрита шипами мушля – найпопулярніший сувенір з моря. Зустрічаються ці морські равлики по всьому Індо-Тихоокеанському регіону.

Види равликів з фото: цепея лісова чи смугастий лісовий равлик (Cepaea nemoralis)

Ці доволі поширені наземні равлики зустрічаються на теренах Західної Європи. Існує декілька їхніх кольорових варіацій. У багатьох смугастих лісових равликів мушля жовта, вкрита товстими чи тонкими смужками.

У деяких особин забарвлення може бути червонувато-коричневим чи зеленим. Розмір мушлі – у межах 1,2-2,2 см.

Види равликів з фото - цепея лісова чи смугастий лісовий равлик (Cepaea nemoralis)

Ці європейські равлики легко адаптуються до будь-якого середовища існування. Найчастіше за все вони зустрічаються у сільській місцевості.

Проте їх також можна побачити й у містах, і на покинутих територіях. Крім того, цепея лісова була завезена до Північної Америки та Венесуели, де прижилася.

Прісноводні равлики з фото: ампулярія (Pomacea bridgesii)

Ці прісноводні равлики можуть мати доволі різноманітне забарвлення. Вони можуть бути золотистими, кольору слонової кістки, сині, зелені та навіть фіолетові у смужку. Діаметр мушлі сягає до 7,5 см.

Прісноводні равлики з фото - ампулярія (Pomacea bridgesii)

У дикій природі ці яскраві равлики мешкають у прісноводних водоймах Парагваю, Перу, Болівії та Бразилії. Також вони належать до видів молюсків, що доволі популярні серед акваріумістів по всьому світу. Ці водні равлики не лише тішать своїм екзотичним виглядом, але й очищують акваріум від надмірної кількості водоростей.

Дивовижні равлики: хелена чи равлик-джміль (Anentome helena)

Цей яскравий равлик має смугасте забарвлення з темно-коричневих та жовтих смужок. Через це він нагадує джмеля. Довжина мушлі у нього сягає 1,7-3 см.

Дивовижні равлики - хелена чи равлик-джміль (Anentome helena)

Мешкають ці равлики у прісноводних водоймах Південно-Східної Азії. Через те, що вони полюють на своїх родичів, їх ще звуть равликами-вбивцями. Свою потенційну здобич ці равлики очікують із засідки, закопавшись у мулі.

Види равликів з фото: тиломеланія (Tylomelania)

Через ріжки на голові, що нагадують вушка, цей вид нерідко звуть равликом-кроликом. У природі тиломеланія мешкає у прісноводних озерах Сулавесі в Індонезії.

Види равликів з фото - тиломеланія (Tylomelania)

Довжина мушлі у цих равликів сягає 7,5-12,5 см. Забарвлення може бути різним. Проте тіло тиломеланії завжди яскравіше за мушлю.

Морські равлики з фото: конус географічний (Conus geographus)

Ці красиві морські равлики живуть серед коралових рифів у тропічних районах Індо-Тихоокеанського регіону. Довжина мушлі у них – 10-15 см.

Морські равлики з фото - конус географічний (Conus geographus)

Її поверхня вкрита складним візерунком. Основний колір мушлі – рожевий чи пурпурово-білий з червоно-коричневими плямами.

Красиві мушлі географічного конуса дуже популярні серед колекціонерів. Проте варто враховувати, що цей равлик – одна з найнебезпечніших морських істот. Її отрута настільки токсична, що може призвести до загибелі людини від уколу о гостру мушлю.

Види морських равликів: цифома товста чи язик фламінго (Cyphoma gibbosum)

Цей маленький морський равлик – один з найяскравіших у світі. Основний фон його мушлі яскраво-жовто-помаранчевий.

Види морських равликів - цифома товста чи язик фламінго (Cyphoma gibbosum)

Поверх нього розташовані жовті плями неправильної форми, оточені чорним контуром. Вони настільки дивно виглядають на яскравому тлі, що здаються намальованими.

Зустрічаються ці яскраві равлики на мілководді у Карибському морі. Харчуються вони м’якими коралами. Через збір їх дайверами цей вид морських равликів опинився на межі зникнення.

Дивовижні равлики: мініатюрна крейда (Micromelo undatus)

Цей рідкісний морський равлик – один з найдивовижніших та найкрасивіших у світі. Тіло у нього яскраво-синє з білими плямами. Біла мушля здається пронизаною тонкими коричневими лініями. Виникає ілюзія, наче цей равлик створений із желе.

Дивовижні равлики - мініатюрна крейда (Micromelo undatus)

Розмір мушлі у нього у межах 1,2-1,7 см. Харчується цей морський равлик отруйними черв’яками, тому сам стає отруйним. Зустрічається він на м’якому океанському дні та серед коралових рифів у багатьох теплих районах Атлантики.

Види равликів: леопардовий зірковий чи морська корова (Peltodoris atromaculata)

Ці морські равлики живуть серед коралових рифів Середземного моря, на глибині до 40 см. Основний колір у них білий. Поверх нього розташовані різні за розміром коричневі плями.

Види равликів - леопардовий зірковий чи морська корова (Peltodoris atromaculata)

Кожне з них оточено темно-коричневою смугою. Через це ці морські равлики нагадують леопарда. Розмір мушлі у них становить 12 см.

Види равликів: бурий садовий (Cornu aspersum)

Серед всіх наземних равликів цей вид – найбільш відомий. Зустрічається він на луках, серед лісів, дюн, а також у скелястих районах, садах та парках. Ареал його поширення охоплює Африку, Азію, Середземномор’я та Британські острови.

Види равликів - бурий садовий (Cornu aspersum)

Мушля у цих равликів може бути різного кольору. Найчастіше за все на ній є лінії та смужки білого, золотисто- чи темно-коричневого кольору.

Розмір мушлі варіюється від 2,5 до 6,5 см. Харчується цей равлик різними видами фруктів та рослин. Через це він вважається поширеним садовим шкідником.

Види морських равликів: пурпурове кільце (Calliostoma annulatum)

Цей морський равлик – один з найяскравіших у світі. Основний колір у нього золотистий чи апельсиновий. На конусоподібній оболонці розташовані спіралеподібні плями рожевого чи пурпурового відтінку.

Види морських равликів - пурпурове кільце (Calliostoma annulatum)

Особливо красивий вигляд цим морським равликам надає текстура поверхні мушлі з характерними ребрами та випуклостями. Зустрічаються вони у тихоокеанських водах поблизу узбережжя Північної Америки.

Деревний равлик лігуус (Liguus fasciatus)

Ці яскраві равлики ще відомі як «живі коштовності». В їхньому забарвленні переважають бліді кольори, поверх яких розташовані спіралеподібні різноколірні смуги.

Деревний равлик лігуус (Liguus fasciatus)

В інших особин помітні райдужні смужки. Окремі представники цього виду равликів можуть мати темний фон, прикрашений спіралеподібними білими смугами.

У багатьох особин мушля поєднує чимало фарб, поверх яких розташований білий візерунок. Зустрічаються ці дивовижні равлики у різних куточках Карибського моря.

Види равликів: плямиста неритина (Neritina natalensis)

Ці різноколірні равлики мешкають у прісноводних водоймах Східної Африки. Основний колір мушлі у них жовтий. Поверхня прикрашена безліччю плям та відмітин, схожих на смуги чи зігзаги.

Види равликів - плямиста неритина (Neritina natalensis)

Ці прісноводні равлики – одні з найпопулярніших в акваріумах. Вони не потребують особливого догляду. Харчуються ці равлики водоростями, які ростуть в акваріумі.

Дивовижні равлики: цепея садова (Cepaea hortensis)

Смугасті садові равлики зустрічаються у багатьох куточках Західної та Центральної Європи. Також вони були завезені у деякі райони на північному сході США.

Дивовижні равлики - цепея садова (Cepaea hortensis)

Мушля у них майже завжди жовта. При цьому вона прикрашена темними смугами, а отвір – білими. Діаметр мушлі зазвичай не перевищує 2,5 см.

Види равликів з фото: меланія піщана (Melanoides tuberculata)

Ці тропічні равлики зустрічаються у Південній Азії та Північній Африці. Їхня мушля вкрита доволі оригінальним візерунком. Основний колір у неї блідо-коричневий із зеленуватим відтінком.

Види равликів з фото - меланія піщана (Melanoides tuberculata)

Поверх нього розташовані червоні крапинки та смужки. Розмір мушлі – у межах 1,9-2,7 см. Цих равликів нерідко тримають у прісноводних акваріумах.