Вікторія амазонська чи вікторія регія: королева латаття – фото, опис, цікаві факти

Вікторія амазонська чи вікторія регія – фото, опис, цікаві факти

Вікторія амазонська чи вікторія регія – справжнє диво природи Південної Америки. Це дивовижне латаття тропічних лісів Амазонки вражає своєю неординарністю та унікальністю. Вікторія регія зафіксована у Книзі рекордів Гіннеса як найбільша квітка. Вона також є найпопулярнішою оранжерейною рослиною, що вражає своїм дивовижним виглядом.

Вікторія амазонська чи вікторія регія – екзотична квітка з легенди

Листя найбільшого латаття у світі можуть сягати 2-3 м у діаметрі. Вони здатні витримувати до 50 кг ваги. Пронизана жилками нижня поверхня листя вікторії регія забезпечує чудову стійкість на воді. Це дозволяє використовувати найбільший вид латаття у світі як човен для переправи з одного боку водойми на інший.

Листя вікторії амазонської закруглені по краях, через що нагадують гігантську сковорідку. Тому не дивно, що місцеве населення саме так і зве цю дивовижну рослину Амазонки. Мовою місцевого племені вікторія регія зветься «апона». У перекладі це означає «сковорідка для птахів».

Цікаві факти про латаття вікторія регія чи вікторія амазонська

З боків цих «сковорідок» розташовані непомітні отвори. За ними стікає з листя дощова вода, що не дозволяє наповнюватися нею до країв. Потурбувалася природа і про захист вікторії амазонської від травоїдних тварин та риб. На зовнішньому боці листя є захисні шипи, укол яких схожий на укус оси.

В індіанців існує легенда, що квітка вікторія регія – це душа дівчини, що через нероздільне кохання до Місяця втопилася в озері. Місяць пожалів її та обернув на чарівну зірку, що освічує водну поверхню. Квітка вікторія регія настільки дивовижна та унікальна, що можна легко повірити, наче це й справді віддзеркалення диво-зірки у водах Амазонки.

Де росте вікторія амазонська чи вікторія регія?

У дикій природі найбільше латаття у світі росте на поверхні вод тропічних водойм із замуленим дном. Помилуватися вікторією амазонською в її природному середовищі існування можна на Амазонці у Бразилії та Болівії. Також ця дивовижна рослина росте на річці Гаяна, що впадає до Карибського моря.

Де росте вікторія амазонська чи вікторія регія

Існує лише 2 види цієї дивовижної тропічної рослини. До них належить вікторія регія чи амазонська та вікторія круца. Обидва зустрічаються винятково на водних теренах Південної Америки.

Перший вид росте на річці Амазонка та її притоках на території Болівії та Бразилії. Другий вид поширений на річці Парана в Аргентині, Парагваї та Уругваї. У природних умовах латаття вікторія регія існує 5 років. При вирощуванні в оранжереях цей термін вдвічі менший.

Історія відкриття найбільшого латаття у світі

Про існування «величної Вікторії» європейці дізналися лише у 1832 р. Виявив цю дивовижну рослину німецький науковець Едуард Пеллінг.

Проте офіційно титул першовідкривача вікторії регія отримав англійський ботанік Роберт Шомбургк. У 1836 р. він мандрував Південною Америкою та склав науковий опис латаття вікторія амазонська. Саме він надав рослині назву Victoria regia («Велична Вікторія») на честь юної англійської королеви, яка лише-но зійшла на престол.

Історія відкриття найбільшого латаття у світі

Після відкриття вікторію амазонську намагалися вирощувати у тепличних умовах. Проте тривалий час такі спроби не мали ніякого успіху. Вікторія регія – напрочуд примхлива рослина. Навіть перепади температури лише на декілька градусів можуть призвести до її загибелі.

Лише у 1849 р. садівникам англійського ботанічного саду нарешті пощастило. Вікторія амазонська, яку вони вирощували, вперше зацвіла. Наразі це тропічне латаття вирощують у багатьох великих ботанічних садах світу.

Чарівне тропічне латаття, що цвіте у темряві

Вікторія регія вражає не лише своїми масштабами, але й дивовижним цвітінням. Її квіти з’являються над водоймою винятково вночі. На світанку вони знову занурюються під воду.

Квітка латаття вікторія регія

Цвітіння латаття вікторія регія відбувається з березня до липня. Проте в оранжерейних умовах садівники намагаються отримати триваліше цвітіння рослини – до жовтня.

Цвіте вікторія амазонська раз на рік протягом 2-3 днів. Квіти, що розпустилися, виділяють приємний ніжний персиковий аромат. У перший день цвітіння бутон вікторії регія має білий колір. На другий день він стає ніжно-рожевий, а на третій – темно-малиновим чи фіолетовим.

Квітка вікторії регія у діаметрі сягає від 20 до 40 м. Дивовижні бутони розкриваються поодинці. Кожна квітка вікторії регія може налічувати до 60 пелюсток.

Коли цвіте найбільше латаття вікторія регія

Побачити цвітіння вікторії амазонської у природних умовах – рідкісна удача. Проте той, кому так пощастить, неодмінно може згадати легенду індіанців про дивовижне походження цієї рослини Амазонки. Можливо, це й справді чарівна зірка, що віддзеркалюється у водоймі?