Літопс: квітуче живе каміння з пустелі Африки – фото, опис, догляд

Літопс чи живе каміння – фото, опис, догляд

Літопс чи «живе каміння» – екзотичні рослини, що у дикій природі ростуть у спекотних пустелях Африки. Вони дивовижним чином здатні імітувати форму та колір каменів. Саме тому літопс легко сприйняти за звичайну гальку, але лише до того, як на ньому з’являться ефектні квіти.

Як виглядає «живе каміння» літопс?

Ці дивовижні рослини пустелі були відкриті ще на початку 19 ст. Англійський ботанік Бурчелл мандрував Кару – посушливим регіоном на півдні Африки.

Одного разу науковець присів відпочити поблизу звичайної (лише на перший погляд!) гальки. Коли він придивився, то зрозумів, що це не каміння, а оригінальні за формою та фактурою рослини.

Як виглядає рослина літопс

Надземна частина літопс – це два товстих листки, що міцно зрослися один з одним. Між ними проходить невелика розщелина. Саме у ній і з’являється нове листя та чарівні квіти.

Наразі у світі налічується 37 видів літопсів. Їхнє забарвлення вражає неймовірним різноманіттям. Палітра відтінків варіюється від рожевих та червоних до сірих та коричневих. Найчастіше за все «живе каміння» літопс за кольором нагадує ґрунт.

Кожна рослина по-своєму унікальна завдяки дивовижному візерунку на листі. Дивовижне живе каміння ефектно перетворюється, коли з’являються квіти – ніжно білі чи жовті. Красивий вигляд доповнює приємний аромат.

Літопс – фото та опис рослини

Літопс – чудовий вибір для створення саду живого каміння у мініатюрі. Крім того, ці рослини гармонійно поєднуються з іншими, що дозволяє формувати неймовірно красиві флораріуми.

Цвіте літопс від 5 до 10 днів. Квіточки чимось трохи схожі на всім відому ромашку. Зазвичай вони розкриваються у середині дня. Квіти літопс не бояться прямого сонячного проміння та легко витримують спеку.

Догляд за літопсами у домашніх умовах

Рекомендується висаджувати літопс у достатньо широкий, але невисокий горщик. На дні потрібно створити якісний дренаж шаром до 2-х см.

Догляд за літопсами у домашніх умовах

Літопс слід висаджувати у суміш з крупнозернистого піску та ґрунту для кімнатних рослин. Зверху її можна доповнити камінням, що буде гармонійно поєднуватися з самою рослиною.

  • Нове листя у літопс формується навесні. Виглядає це доволі ефектно: наче рослина вирішила скинути стару шкіру.
  • Розмножують літопс насінням. Його краще за все купити у квітковому магазині, бо отримати у домашніх умовах малоймовірно.
  • Пересаджувати літопси слід навесні. При цьому важливо не розділяти «родину», що утворилася з кількох листочків.

Цвітіння літопс зазвичай триває з кінця серпня до жовтня, а період спокою – з листопада до весни. Квітка може бути настільки велика, що повністю закриває своїми ніжними пелюстками всю рослину.

Цвітіння літопс

Під час цвітіння літопс рекомендується зменшити полив. Можна навіть повністю відмовитися від нього, замінивши оприскуванням. Надлишок вологи може згубити квіти цієї екзотичної рослини.

Важливо, щоб при оприскуванні краплі води не потрапляли на листя. Ґрунт повинен добре просихати між поливами. Взимку полив літопс скасовують взагалі.