Красиві місця Індії: від фортів до див природи – фото та опис ТОП-10 пам’яток

Красиві місця Індії – фото, назви, опис

Індія – азійська країна з безліччю унікальних архітектурних шедеврів та не меншою кількістю мальовничих ландшафтів. Багата культурна спадщина та неймовірні дива природи приваблюють сюди туристів з усього світу. Нижче наведені красиві місця Індії з фото та описом, ради яких варто відвідати цю екзотичну країну Південної Азії.

Дивовижна природа Індії: озеро Пангонг-Цо

Це унікальне солоне озеро Індії не замерзає взимку. Місцеві мешканці стверджують, що у ньому не водиться риба, і взагалі тут немає ніяких ознак існування живих істот. Розташоване озеро Пангонг у горах Шушал на висоті 4350 м.

Дивовижна природа Індії - Озеро Пангонг-Цо

Від центра Ладакха – міста Лех воно знаходиться на відстані 154 км. Шлях до цього індійського озера займає близько 5 годин та проходить через величний перевал Чанг-Ла. Мальовничі пейзажі Пангонг-Цо часто зустрічаються у багатьох індійських та британських фільмах.

Красиві місця Індії: Долина квітів

Будь-який перелік красивих місць Індії буде доповнений цією яскравою природною пам’яткою. Індійська Долина квітів у Гімалаях – справжній квітковий рай, де росте понад 300 видів диких квітів.

Вона є частиною біосферного заповідника Нанда Деві та належить до спадщини ЮНЕСКО. Загальна довжина Долини квітів в Індії становить близько 5 км при ширині 2 км.

Назва долини чудово підкреслює її дивовижні квіткові ландшафти. Тут росте гімалайський блакитний мак, гірський лотос Брахма-Камал, рододендрони та чимало інших квітучих рослин.

Красиві місця Індії з фото - Долина квітів

Чимало рослинності у Долині квітів, за ствердження місцевих мешканців, має лікарські властивості. У епосі «Рамаяна» розповідається, що лорд Хануман збирав тут «Санджівані Буті» – траву, завдяки якій зміг вилікувати пораненого Лакшмана.

У цій мальовничій місцевості також можна спостерігати різноманіття метеликів. До головних представників фауни Долини квітів в Індії належать гімалайські ведмеді та зайці, сніговий барс, кабарга.

Красиві місця Індії: Бхандардара

Ця популярна гірська станція Індії приваблює багатьох туристів. Поблизу неї розташовано чимало цікавих місць. До них належить дамба Вілсон, збудована на річці Правара, а також водоспади «Парасолька» та «Рандха», велике та неймовірно чисте озеро Артур та вершина Калсубай – найвища гора у штаті Махараштра.

Красиві місця Індії з фото - Бхандардара

Серед архітектурних пам’яток тут варто відмітити старовинний храм Шиви – Амрутешвар та історичний форт Ратангад. Цей регіон також є справжнім раєм для тих, хто полюбляє гірські походи. Розташований він на північ від Ахмеднагар, приблизно за 185 км від Мумбаї.

Красиві місця Індії: Шимла

Це індійське місто раніше було відоме як улюблена місцевість для літнього відпочинку серед британців. Наразі це центр штату Хімачал-Прадеш.

Шимла розташований у дуже мальовничій місцевості, в оточенні лісів та величних гір. Через це місто має славу одного з найкрасивіших місць в Індії.

Красиві місця Індії - Шимла
Красиві місця Індії - Залізнична лінія Калка-Шимла

Не менш ніж природні краєвиди, туристів до Шимли приваблює колоніальна спадщина міста. Вікерегальське ложе – найвідоміша архітектурна пам’ятка міста. За часів правління британців це був маєток британського віце-короля Індії.

Залізнична лінія Калка-Шимла – ще одна цікава пам’ятка цієї історичної місцевості. Ця залізнична колія простягається на 96 км та проходить повз мальовничі гори. Вона була збудована ще у 1898 році. У 2008 р. ця унікальна гірська вузькоколійка Індії увійшла до списку ЮНЕСКО.

Красиві архітектурні пам’ятки Індії: Тадж-Махал

Цей архітектурний шедевр на березі річки Джамна викликає захоплення туристів з усього світу. До міста Агра їдуть, щоб помилуватися спадщиною Стародавньої Індії, і Тадж-Махал у першу чергу.

Величний мавзолей з білого мармуру був зведений у період з 1631 по 1648 роки. Храм являє собою справжній шедевр індійського мистецтва архітектури. Він настільки вишуканий, що вважається синонімом краси. Тому не дивно, що Тадж-Махал незмінно входить до переліку найкрасивіших пам’яток Індії.

Красиві архітектурні пам’ятки Індії - Тадж-Махал

Ця ідеально симетрична білосніжна споруда вражає у будь-який час доби. Проте якщо є бажання побачити наймальовничіші види, то варто відвідати Тадж-Махал на світанку, під час заходу сонця або ж у повний місяць.

Це одно з семи див світу та об’єкт спадщини ЮНЕСКО. Тагор схарактеризував це архітектурне диво Індії як «сльозу на щоці часу».

Красиві місця Індії: живі кореневі мости Мегхалая

Мегхалай – гірський штат Індії, відомий непролазними тропічними лісами та рясними дощами. Під час сезону мусонів дощі збільшують рівень води у річках, що ускладнює їх перетин пішки. Розв’язання цієї проблеми знайшло місцеве плем’я кхасі. Воно спрямовувало коріння гевеї у порожні отвори.

Красиві місця Індії - Живі кореневі мости Мегхалая

Пройшло чимало років, поки коріння виросло з іншого боки чи перетнулося на шляху один з одним. Внаслідок цього утворилися унікальні кореневі мости Індії. Це штучно створене природне диво зачаровує всіх туристів, яким довелося побувати у штаті Мегхелай.

Черапунджі – індійське місто, що відрізняється найбільшою кількістю опадів. Саме поблизу нього розташований найвідоміший живий кореневий міст Індії.

Мальовничі місця Індії: водоспади Шиванасамудра

Ці найвідоміші водоспади Індії розташовані у штаті Картанака. У 1902 р. поблизу них була відкрита одна з перших в усій Азії гідроелектростанцій.

Мальовничі місця Індії - Водоспади Шиванасамудра

Вона функціонує досі. Самі водоспади – дуже мальовниче місце Індії, що особливо популярно серед туристів.

Красиві місця Індії: Хава-Махал

Назва цього красивого палацового комплексу Індії перекладається як «Палац Вітрів». Знаходиться він прямо перед входом до Міського палацу Джайпура. На дивовижному рожевому фасаді розташовано 953 вузеньких віконця.

Завдяки їм повітря проникає до палацу. Таким чином ці невеликі отвори у стіні діють як своєрідний великий кондиціонер.

Красиві місця Індії з фото - Палац Хава-Махал

У ці віконця жінки з гарему мали змогу бачити довкілля та при цьому залишатися непомітними. Палац Хава-Махал був збудований у 1799 році за проєктом Лал Чанд Устада.

У ньому є декілька різних кам’яних решіток, ніш та куполів. Ця унікальна архітектурна пам’ятка також справедливо заслуговує на статус «найкрасивіше місце Індії».

Красиві місця в Індії: Керала

Цей південний штат Індії вражає найкрасивішими краєвидами. Зі сходу він оточений Західними Гатами, а на заході омивається водами Аравійського моря. У всьому світі штат Керала відомий як головний аюрведичний центр Індії.

Сюди їдуть заради оздоровчого відпочинку та спа-процедур для омолодження. Йога, медитації, масаж та безліч інших аюрведичних процедур приваблюють до Керали багатьох туристів.

Красиві місця в Індії - Керала

Проте є й чимало інших причин для відвідування цього красивого індійського штату. Серед красивих місць Керала варто зазначити пляжі Ковалам та Алапужа, гірські станції Муннар та Вагамон, водоспади Атірапіллі, Сучипара, Тушарігірі та Томманкуту, мангрові ліси Керала.

Також слід побачити храми Сабарімала та Падманабхасвамі. Ще варто відвідати заповідник Сайлент-Веллі та ліса Теккаді.

Красиві місця в Індії: сольові поля Гуджарата

Великий Качський Ранн – солончакова пустеля у штаті Гуджарат. Колись цей регіон був частиною мілин Аравійського моря.

Проте тектонічне підняття призвело до відділення його від морських теренів. Наразі ця територія омивається морем лише з одного боку, а з іншого – оточена пустелею.

Красиві місця в Індії - сольові поля Гуджарата
Красиві місця Індії з фото - сольові поля Гуджарата

Ця величезна білосніжна соляна пустельна рівнина поділяється на 2 частини – Великий та Маленький Качський Ранн. У сезон мусонів регіон заповнюється водою. Через це ці території стають одними з найбільших у світі сезонних водно-болотних угідь.

Взимку цей же регіон стає солоними рівнинними пустельними територіями. Краєвиди тут настільки фантастичні, що їх просто неможливо не додати до переліку красивих місць Індії.