Різдвяний кактус чи різдвяник: вирощування та догляд у домашніх умовах

Різдвяний кактус чи різдвяник - фото, опис, вирощування та догляд

Різдвяний кактус, шлюмбергера усічений чи різдвяник – дуже популярна кімнатна рослина. Особливу привабливість йому надають трубчасті квіти рожевого, червоного чи бузкового відтінку. Їхнє тривале цвітіння та простота догляду за рослиною зробили цей вид кактусів улюбленцем квіткарів.

Різдвяний кактус – особливості догляду

На відміну від більшості своїх родичів, різдвяник не росте у посушливих умовах. Він є епіфітом, що росле на гілках дерев у тропічних лісах Бразилії. Тому ця кімнатна рослина потребує вологого клімату, а не сухого. Важливо поливати різдвяний кактус значно частіше, ніж більшість сукулентів.

Різдвяний кактус – особливості догляду

Різдвяник добре росте у більшості контейнерних ґрунтів. Головне – щоб був добрий дренаж та достатньо отворів у квітковому горщику, що не дозволить застою вологи у ґрунті.

Цей домашній кактус потребує яскравого непрямого освітлення. Температура вдень не повинна перевищувати +21°С, а надвечір – бути у межах +15…+18°С. Влітку різдвяний кактус можна розмістити у тінистому місці у саду чи на прохолодній веранді, поки температура не знизиться нижче за +10°С.

Полив та підживлення різдвяного кактуса

Коли верхній шар у горщику стане сухим на дотик, слід полити рослину, аж поки вода не почне витікати через дренажні отвори. При цьому потрібно видалити вологу з піддона. У період цвітіння різдвяника особливо важливо контролювати рівень вологості ґрунту у горщику.

З весни до ранньої осені слід підживлювати ґрунт, в якому росте кактус шлюмбергера усічений. Робити це потрібно кожні 2 тижні, використовуючи для процедури добрива для кімнатних рослин. Восени та взимку підживлення ґрунту потрібно скоротити до 1 разу на місяць.

Полив та підживлення різдвяного кактуса

Обрізку різдвяного кактуса краще за все робити у червні. Цей процес покращить появу нових гілочок та посприяє більшій кількості квітів. Достатньо зрізати декілька секцій на кожній стеблині.

За бажання можна помістити зрізані гілочки у вологий ґрунт – вони легко укоріняться. Пізня весна – найкращий час для розмноження різдвяника живцями, які з’являються після зимової «сплячки» рослини.

Чому не цвіте різдвяний кактус? Особливості догляду

Якщо різдвяник не цвіте, то проблема може бути у недостатньому денному освітленні або ж у неконтрольованій температурі повітря. Щоб різдвяний кактус тішив погляди цвітінням, йому потрібний світловий день не менше 8-10 годин протягом 6 тижнів та повний спокій уночі.

Якщо у вас яскраве освітлення у кімнаті, то потрібно чимось прикривати різдвяник для забезпечення йому потрібного світлового режиму.

Чому не цвіте різдвяний кактус

Різдвяний кактус буде цвісти лише за температури +10…+12°С. Якщо здається, що бутони повинні вже розпуститися, то особливо важливо регулярно поливати різдвяник та тримати його у прохолоді.

До уваги! Не слід турбуватися, якщо різдвяний кактус скидає бутони взимку. Наступного року він зацвіте знову.

Хвороби та шкідники кактуса різдвяник

Різдвяний кактус перестане цвісти під впливом будь-якого стресу. Це може бути пов’язано з недостатнім чи надлишковим освітленням, порушенням температурного режиму чи неправильним поливом.

Хвороби та шкідники кактуса різдвяник

Проте причиною відсутності квітів може виявитися й наявність у рослини захворювань чи шкідників. Борошнисті червці – одна з головних проблем для різдвяника.

Причиною їх виникнення може стати неконтрольований полив, що призводить до гниття коріння. У такому випадку слід зрізати уражені ділянки та пересадити різдвяний кактус у новий чистий ґрунт.