Болотні птахи: ТОП-10 види – фото, назви, опис

Болотні птахи – фото, назви, опис

Болотні птахи зустрічаються у різних куточках світу, за винятком Антарктиди. Переважна більшість з них має довгі ноги, подовжену шию та довгий дзьоб. Всі ці особливості зовнішнього вигляду є своєрідними рисами пристосування до середовища існування. Нижче наведені найвідоміші птахи, що живуть на болотах.

Зовнішній вигляд та риси пристосованості птахів боліт

Існує декілька рис, що є спільними для більшості болотних птахів та відрізняє їх від інших. Зазвичай вони мають довгі тонкі ноги з рухомими пальцями. Така особливість будови тіла дозволяє болотним птахам легко переміщуватися по воді та утримуватися у місцях з водною течією та/чи замуленим дном.

Характерні риси та зовнішній вигляд птахів боліт
Болотні птахи - риси пристосованості та зовнішній вигляд

Залежно від раціону, птахи, що живуть на болотах, мають довгий тонкий, ложкоподібний чи довгий дзьоб. Шия у них дуже гнучка та довга, що дозволяє ефективніше полювати та частіше змінювати кут огляду довкілля у пошуках імовірної здобичі.

Спосіб життя та поведінка болотних птахів

Птахи, що живуть на болотах, зазвичай полюють з групою родичів. При полюванні вони виявляють неабияку витримку.

Болотні птахи можуть тривалий час стояти нерухомо у воді та очікувати свою здобич. Вони повільно та дуже тихо переміщуються водоймою чи її узбережжям, щоб не злякати свою потенційну їжу.

Спосіб життя та поведінка болотних птахів

Болотні птахи відрізняються соціальною поведінкою. Вони гніздуються, харчуються та мігрують, об’єднуючись у великі зграї, нерідко змішаного типу.

Птахи боліт зазвичай менш крикливі, ніж інші різновиди, що зумовлено необхідністю тихого полювання. Зазвичай вони літають великими зграями, при цьому витягуючи свої ноги на всю довжину.

Болотні птахи: чаплі

Чаплі – найпоширеніші у світі болотні птахи. Вони зустрічаються майже всюди, крім Антарктиди. В Україні доволі поширеною є сіра чапля.

Болотні птахи України з фото - Чаплі

Назва цих болотних птахів походить від слова «чапати». Це пов’язано з особливістю пересування чаплі на мілководді. Ці болотні птахи мають вишукану статуру, довгі ноги, дуже гнучку шию. Дзьоб у них довгий та загострений на кінчику, наче спис.

Чаплі можуть сягати до 1,1 м заввишки та важити до 2 кг. Найбільшою є чапля-велетень, що підкреслює навіть її назва. Заввишки цей болотний птах Африки сягає 1,5 м та важить до 7 кг.

Птахи, що живуть на болотах: чепури

Ці болотні птахи також відомі як білі чаплі. Зовні вони майже нічим не відрізняються від звичайних чапель. Проте забарвлення тіла у них зазвичай повністю біле.

Птахи, що живуть на болотах - Чепури чи білі чаплі

Ще однією особливістю зовнішнього вигляду чепури є поява у неї на голові чубчика з подовженого пір’я. З’являється він винятково у шлюбний період. Саме через ці довгі пучки красивого пір’я у минулі століття було знищено чимало білих чапель.

Чепури, як і звичайні чаплі, поширені на всіх континентах, за винятком Антарктиди. В Україні доволі поширеною є чепура велика. Вона сягає заввишки 1 м та важить 1-1,1 кг.

Болотні птахи з фото: журавлі

Ці болотні птахи належать до групи Журавлеподібних. Журавлі мають довгу шию та довгі ноги і зовні дуже схожі на чапель. Особливість польоту є головною відмінністю між цими болотними птахами, за якою їх можна відрізнити.

Болотні птахи з фото - Журавлі

Чаплі літають з відкинутою назад шиєю, а журавлі – витягнув її. Ці болотні птахи легко адаптуються до будь-якої їжі. Проте харчуються журавлі переважно злаками, ягодами, рибою, гризунами та амфібіями.

Болотний птах України: квак

Ці близькі родичі чаплі зовні доволі схожі на неї, але мають певні відмінності. Шия у квака широка та майже зливається з тілом. Наявність модифікованого шостого хребця дозволяє цим болотним птахам легко згинати її та втягувати до тіла.

Болотний птах України - Квак звичайний

Квак має більш коренасте тіло та трохи коротші ноги, ніж у чаплі. Дзьоб у цих болотних птахів довгий, але коротше та масивніше, ніж у чапель.

Болотні птахи: фламінго

Ці болотні птахи мають 2 види, що зустрічаються у Старому Світі, та 4 різновиди, поширені у Новому Світі. Характерною рисою фламінго є вміння стояти та спати на одній нозі, сховавши другу під крило.

Болотні птахи з фото - Фламінго

Ці болотні птахи фільтрують воду, виловлюючи з неї ціанобактерії та ракоподібних. Фламінго використовують свій довгий зігнутий дзьоб, щоб відокремити їжу від бруду та мулу.

Болотні птахи: косарі чи колпиці

Ці великі довгоногі птахи боліт належать до родини Ібісових. Від більшості інших болотних птахів косарі відрізняються своїм унікальним довгим дзьобом. Він має вигляд величезної ложки, більш пласкої до краю.

Болотні птахи з фото - Косарі чи колпиці

Завдяки ложкоподібному дзьобу косарі можуть відшукувати під водою здобич та відфільтровувати її від мулу та рослинності. Полюють ці болотні птахи переважно на мілководді.

Дрібні водні істоти, включаючи мальків риб, ракоподібних та комах, є їх головною здобиччю. Знайшовши здобич, косарі зразу захоплюють її дзьобом та споживають.

Болотні птахи з фото: ібіси

Ці довгоногі болотні птахи трохи схожі та чапель. Шия та ноги в ібісів також довгі, але довгий дзьоб зігнутий донизу та трохи нагадує серпанок.

Болотний птах - Ібіс

Ці болотні птахи живуть та харчуються великими колоніями. Завдяки своєму довгому дзьобу ібіси легко виловлюють з замуленого ґрунту ракоподібних, що складають їх головну здобич. Гніздяться вони на деревах, нерідко по сусідству з іншими болотними птахами (чаплями, косарями).

Болотні птахи України: бугай та бугайчик

Як і чаплі, ці болотні птахи належать до родини Чаплеві. Тому не дивно, що певною мірою вони мають схожий вигляд. Бугай водяний – типовий мешканець боліт.

На відміну від чапель та чепур, він має коренасте тіло, трохи коротші ноги, але не менш гострий та довгий дзьоб. Проте шия у бугая болотного майже зливається з тілом.

Болотні птахи України з фото - Бугай водяний

Заввишки цей болотний птах України сягає 70-80 см, а його вага – у межах 1-2 кг. Маскувальне вохристо-жовте оперення з численними бурими смужками та рисками дозволяє йому легко зливатися з комишом та іншою болотною рослинністю.

Бугайчик звичайний нагадує зменшену копію водяного бугая та трохи схожий на квака. Довжина тіла у нього лише 33-38 см, а вага – до 170 г. Бугайчик – доволі поширений птах на болотах Європи.

Болотні птахи: китоголов

Подібно до чаплі, болотний птах Африки – китоголов має довгі ноги та довгий дзьоб. Проте останній відрізняється дивовижною формою. Дзьоб у китоголова величезний, з дуже гострим гачкуватим виростом на кінчику.

Болотний птах - Китоголов

Сам птах більш схожий на доісторичного птеродактиля, ніж на своїх близьких родичів – лелек та пеліканів. Він має вражаючі габарити тіла: висоту 1,1-1,4 м, вагу – до 5,6 кг та розмах крил у межах 2,3-2,6 м. Зустрічається китоголов винятково на болотах Східної Африки.

Болотні птахи України: курочка водяна

Цей водоплавний птах розміром з голуба поширений на водно-болотних угіддях у всьому світі, крім Антарктиди та Австралії. Зовні водяна курочка нагадує звичайну домашню, через що й отримала таку назву.

Болотні птахи України - Курочка водяна

Цей болотний птах України має буро-чорне оперення з синій відтінком на шиї. На лобі помітна шкіряста червона пляма, що здається продовженням яскраво-червоного, порівняно короткого дзьоба у формі трикутника.