Найбільші орли у світі: ТОП-7 види – фото, назви, опис

Найбільші орли у світі – фото, назви, опис

Орли – великі хижі птахи родини Яструбові. Здавна вони вважаються символом сили та витривалості. Орли легко адаптуються до різних умов навколишнього середовища. Ці величні птахи зустрічаються у різноманітних куточках світу, навіть у регіонах з суворим кліматом. Нижче наведені найбільші орли у світі з урахуванням їхньї довжини тіла та ваги, а також розмаху крил.

Найбільший орел за вагою: гарпія філіппінська

Цей найбільший орел у світі займає перше місце за вагою тіла серед представників своєї родини. Величний хижий птах є ендеміком джунглів Філіппін та визнаний національним символом країни.

Через важкодоступність місць існування філіппінська гарпія – один з найменш вивчених видів орлів. Відомо лише, що її популяція дуже мала, бо ареал поширення цих птахів неймовірно обмежений.

Найбільший орел за вагою - Гарпія філіппінська

Вирубка тропічних лісів – головна загроза для життя цих великих орлів. Наразі філіппінські гарпії зустрічаються лише на 4-х островах Філіппін. Їхня загальна популяція становить від 80 до 230 пар.

Розмах крил у цих великих орлів сягає 1,85-2,2 м, а вага – 4,5-8 кг. Характерною рисою філіппінської гарпії є довге коричневе пір’я на голові. З боку воно нагадує гриву, що надає цим просто дивовижного вигляду.

Найбільші орли у світі: орлан білоплечий

Цей вид найбільших орлів у світі зустрічається у прибережних районах північно-східної Азії. Білоплечий орлан – великий масивний птах з неймовірно контрастним оперенням. Довжина тіла у нього сягає від 85 до 1 м, а розмах крил – у межах 1,9-2,6 м.

Найбільші орли у світі - Орлан білоплечий

Значна частина тіла у цього великого орла вкрита чорним пір’ям. Ноги густо запушені білим пір’ям. Також біле пір’я можна побачити на частині крил цих величних хижих птахів. Гострий дзьоб та лапи мають яскраво-жовтий відтінок.

Білоплечий орлан – один з найважчих орлів у світі. Його вага може сягати до 9 кг. Основу раціону цього великого орла становить переважно риба.

Найбільші орли з фото: гарпія велика

Цей величний птах родини Яструбові також належить до найбільших орлів у світі. Зустрічається гарпія велика винятково у джунглях Південної та Центральної Америки. У Панамі цей хижий птах визнаний національним символом країни.

Найбільші орли з фото - Гарпія велика

Розмах крил у великої гарпії сягає двох метрів. Цей величний орел має настільки міцні гострі кігті, що вони можуть конкурувати навіть з ведмежими кігтями. Ноги у великої гарпії густо запушені.

Довгий хвіст та широкі крила округлої форми дозволяють цим великим птахам з легкістю маневрувати при польоті серед густих тропічних лісів. Тіла у дорослих особин вкрито чорним пір’ям, а голова та шия сірі. Ці великі орли полюють переважно на мавп та лінивців.

Великі орли з фото: орлан-білохвіст

Цей птах – найбільший орел на теренах Європи. Яскраво-білий хвіст на тлі повністю коричневого тіла є характерною рисою його зовнішнього вигляду. Лапи, очі та дзьоб в орлана-білохвоста жовті.

Великі орли з фото - Орлан-білохвіст

Форма голови та дзьоба надає цим орлам подоби до стерв’ятників. Довжина тіла у представників цього виду сягає 75-92 см, а розмах крил – 1,9-2,4 м.

Орлан-білохвіст зустрічається у різних місцях, але переважно у низинах, поблизу водойм. Полює він на різних ссавців, птахів та рибу. Остання зазвичай переважає у його раціоні. Нерідко здобиччю цих великих орлів стають лисиці та вівці.

Найбільші орли у світі: орел-боєць

Цей красивий птах – один з найбільших орлів, що зустрічається на теренах африканського континенту. Також він має славу найбільшого хижого птаха Африки.

Зустрічається орел-боєць на відкритих місцевостях на південь від Сахари. Свої гнізда ці величні птахи облаштовують на околицях лісів.

Найбільші орли у світі - Орел-боєць

Вага у цих великих орлів сягає 6,6 кг, а розмах крил перевищує 1,9 м. Верхня частина тіла у них темно-коричнева, а черевце – біле з контрастними чорними смужками. Міцні кігті на лапах дозволяють цим хижим птаха легко захоплювати здобич та утримувати її під час польоту.

Основу раціону цих великих орлів становлять дрібні антилопи, домашні кози, дамани. Нерідко орел-боєць нападає на інших великих птахів (наприклад, білих лелек).

Великі орли з фото: австралійський орел

Цей вид орлів є найбільшим хижим птахом Австралії та Нової Гвінеї. Розмах крил у нього сягає до 2,3 м, а довжина тіла у межах 85-100 см. Вага може сягати до 5,3 кг. Самці зазвичай менші та важать у межах 3,2-4 кг. Вага самиць сягає від 4,2 до 5,3 кг.

Великі орли з фото - Австралійський орел

Дзьоб у цих хижих птахів блідий, а навколо очей помітні темно-коричневі плями. Лапи в австралійського орла білі та до низу вкриті пір’ям. Хвіст має характерну клиноподібну форму.

Зустрічаються ці великі орли у прибережних та гірських регіонах. Зазвичай вони надають перевагу відкритим територіям та лісовим ландшафтам.

Найбільший орел у світі: беркут

Найбільший орел у світі є одним з найвідоміших представників родини Яструбові. Ареал його поширення охоплює переважно гірські регіони у Північній півкулі. Зазвичай ці великі хижі птахи уникають житлових районів.

Беркут відомий своєю швидкістю та силою. Він вибраний національним птахом у Мексиці та багатьох країнах Європи, включаючи Німеччину, Албанію та Австрію. На теренах Північної Америки беркут – найсильніший хижий птах.

Найбільший орел у світі - Беркут

Розмах крил у найбільших орлів світу сягає 1,8-2,2 м, а вага – у межах 3,1-6,2 кг. Тіло у беркута темно-коричневе, але область шиї та голова мають золотисто-коричневий відтінок.

Гори, прибережні скелі, каньйони та відкрита місцевість з природним рослинним покривом – основні місця, де полює беркут. Здобиччю цього великого орла сучасності найчастіше за все стають дрібні ссавці, кози та інші домашні тварини.

Найбільший орел минулого: орел Хааста

Колись цей птах був найбільшим орлом на Землі. Зустрічався він на Південному острові Нової Зеландії. У часи свого існування це був найбільший орел та найсильніший хижак на Землі. Наразі цей вид є вимерлим.

Найбільший орел минулого - Орел Хааста

Вага орла Хааста сягала 10-17 кг, а розмах крил – 2,6-3 м. Ці розміри майже на 30-40% перевищують габарити великої гарпії. Полював цей великий орел минулого на птахів, що не літали (переважно – на моа).