Птахи Африки: ТОП-20 види – фото, назви, опис, цікаві факти

Птахи Африки – фото, назви, опис, цікаві факти

В Африці мешкає понад 2300 видів птахів. Майже 70% з них є ендеміками африканської фауни. Доволі часто птахи Африки залишаються у тіні великої п’ятірки тварин, заради яких їдуть на сафарі. Проте бердвотчінг тут також дуже цікавий. Нижче наведені найвідоміші птахи Африки (разом з ендемічними видами) з фото та описом.

Африканські птахи з фото: китоголов

Цей великий птах-ендемік Африки зовні трохи схожий на лелеку, але ще більше – на доісторичного птеродактиля. Заввишки він сягає 1,4 м, тоді як розмах крил становить 2,3 м. Важить цей дивовижний птах Африки від 4 до 7 кг.

У забарвленні китоголова переважає сіро-блакитний відтінок. Міцний довгий дзьоб у цього африканського птаха нагадує розчавлений чобіт.

Африканські птахи з фото - Китоголов

На його кінцівці розташований доволі гострий гачок, наче цвях. Крім того, впізнаний вигляд китоголову надають довгі ноги, широкі крила та міцна шия.

Зустрічаються ці птахи винятково на теренах Східної Африки – від Судана до Замбії. Зазвичай китоголов населяє болота та заболочені місцевості. Харчуються ці африканські птахи рибою, малюками крокодилів та іншими плазунами.

Птахи Африки: кромкач кафрський

Цей птах Африки є найбільшим видом серед всіх наявних нині птахів-носорогів. Зустрічається він на теренах африканської савани, на південь від екватору. Зазвичай кромкач кафрський мешкає на територіях від півночі Намібії та Анголи до півночі ПАР, Бурунді та Кенії.

Птахи Африки - Кромкач кафрський

Ці африканські птахи відрізняються чорним оперенням та яскраво-червоною (жовтою – у молодих особин) ділянкою голої шкіри на голові та горлі.

Живуть кафрські кромкачі групами з 5-10 дорослих та молодих особин. Харчуються вони плазунами, жабами, равликами, комахами та ссавцями розміром до зайця.

Африканські птахи: фламінго

Це один з найкрасивіших та легко впізнаних птахів Африки. Чималі колонії яскраво-рожевих фламінго, які стоять на одній нозі, нерідко можна побачити під час традиційного африканського сафарі.

Впізнаний вигляд цим птахам надають довгі вигнуті шиї та довгі ноги. Фламінго нерідко ховають голову під крило, щоб розслабити м’язи шиї. Серед усіх наявних птахів вони мають найдовші ноги відносно розміру тіла.

Африканські птахи - Фламінго

Фламінго зустрічаються у більшій частині Африки на південь від Сахари. Живуть вони великими колоніями до декілька тисяч особин. Свої гнізда фламінго створюють з мулу та глини на замулених прибережних ділянках. Мілководні озера, мангрові болота та піщані острови – головні місця існування цих птахів в Африці.

Цікавий факт! Назва «фламінго» походить від старовинного іспанського слова, що означає «полум’яний» чи «червоне перо» та пов’язано з яскраво-рожевим оперенням цих красивих птахів.

Птахи Африки: пінгвін африканський

Ці птахи є єдиним видом пінгвінів, що мешкає в Африці. Живуть вони великими колоніями на скелястому узбережжі на південному заході африканського континенту. Вночі ці птахи Африки відпочивають на берегу, а вдень ловлять здобич у воді.

Африканський пінгвін має чорну спину та біле оперення з чорними відмітинами на грудях та черевці. Навколо ока від підборіддя до дзьоба у нього проходить біла підковоподібна смужка.

Птахи Африки - Пінгвін африканський

Таке забарвлення оперення забезпечує африканському пінгвіну маскування від потенційних ворогів. Нижня біла частина тіла робить його менш помітним для водних хижаків, а темна верхня – для птахів.

Цікавий факт! При погоні за здобиччю африканський пінгвін може розвивати швидкість до 19 км/год.

Птахи Африки: орлан-крикун чи орлан африканський

Ці великі хижі птахи зустрічаються по всій Африці на південь від Сахари – від Кенії до ПАР. Зазвичай їх можна помітити на деревах поблизу великих водойм. Озера та узбережжя річок, мангрові лагуни та болота – типове середовище існування орлана-крикуна.

Цих африканських птахів легко впізнати за білою головою, шиєю, грудях та хвосту та темно-каштановому тілу. Вони мають широкі та доволі довгі крила та дуже короткий заокруглений хвіст.

Птахи Африки - Орлан-крикун чи орлан африканський

Ці хижі птахи Африки харчуються переважно рибою, за якою пірнають під воду. Лише одна з 7-8 спроб при полюванні виявляється вдалою.

Тому до раціону орлана-крикуна також належать плазуни та птахи. За відсутності будь-якої здобичі ці хижі птахи можуть харчуватися і падлом.

Красиві птахи-ендеміки Африки: журавель-вінценос південний

Цей вид журавлів належить до птахів-ендеміків Африки. Зустрічається він на сході та півдні африканського континенту. В Уганді південний журавель-вінценос визнаний національним птахом.

Тіло у цих яскравих птахів Африки переважно сірого кольору. Крила у них білі, але мають також чорне, золотисте та коричневе пір’я.

Красиві птахи-ендеміки Африки - Журавель-вінценос південний

Голова прикрашена золотистим чубчиком на кшталт корони, а на щоках помітні білі плями. Яскраво-червоний горловий мішечок дозволяє цим птахам видавати глибокий, гучний крик. Ноги у цих журавлів чорні, а дзьоб темно-сірий.

Висота тіла у південного журавля-вінценоса сягає до 1 м, розмах крил – 2 м, а вага – 3,5 кг. Подібно до інших журавлів, представники цього виду відомі виконуванням неймовірно складних та красивих танців під час шлюбного періоду.

Птахи в Африці: дрохва африканська

Цей африканський птах є одним з найбільших у світі птахів, що літають. Попри здатність до польоту, африканська дрохва значну частину свого життя проводить на землі, шукаючи їжу. В її раціоні переважають ящірки та насіння.

Птахи в Африці - Дрохва африканська

Африканська дрохва має сіре оперення, жовті ноги та чорний гребінець на голові. Існує 2 підвиди цих птахів Африки. Перший зустрічається на теренах Ефіопії, Танзанії та Кенії, а другий – у більшості країн на півдні континенту.

Африканські птахи: ібіс священний

Цей вид ібісів широко поширений в Африці. Священним цього птаха звуть через те, що у Стародавньому Єгипті його вважали символом бога Тота.

Цей вид ібісів має повністю біле оперення, за винятком темного пір’я на тілі. Голова та шия у нього лисі, а дзьоб та ноги – чорні. Під час польоту цих птахів на їх білих крилах можна помітити чорну облямівку.

Африканські птахи з фото - Ібіс священний

Зустрічаються ці птахи Африки у різноманітному середовищі, але зазвичай поблизу водойм. Вони бродять зграями уздовж заболоченого мілководдя у пошуках риби, жаб, комах та дрібних ссавців.

Гніздяться священні ібіси колоніями, нерідко змішаними з чаплями. Свої гнізда вони найчастіше за все споруджують на баобабах.

Птахи-ендеміки Африки з фото: африканський марабу

Ці великі болотні птахи Африки зустрічаються на південь від Сахари – як у вологих, так і у посушливих регіонах. Найчастіше за все вони мешкають у сухих саванах, на болотах та узбережжі річок та озер.

Птахи-ендеміки Африки з фото - Африканський марабу

Ці представники родини Лелекові мають доволі дивний вигляд. Спина у них чорна, черевце біле, голова та шия лисі, а горловий мішок червоний. Заввишки африканські марабу сягають 1,5 м, а розмах крил у них 2,6 м.

Середня вага становить до 9 кг. Попри те, що це найбільший представник родини Лелекові, він може легко літати завдяки порожнім кісткам ніг.

Відомі африканські птахи: птах-секретар

Цей найвідоміший птах-ендемік Африки зустрічається у регіонах на південь від Сахари. Його дивна назва пов’язана з наявністю чорного пір’я на голові, що схоже на гусяче, яке раніше встромлювали у свої перуки судові секретарі.

Відомі африканські птахи - Птах-секретар

Верхня частина тіла у птаха-секретаря сіра, а нижня та махове пір’я – чорне. Шкіра на голові помаранчева, а дзьоб – блакитно-сірий. Ці африканські птахи сягають заввишки 1,2-1,5 м та мають розмах крил до 2,1 м.

Птах-секретар мешкає на теренах африканських саван та напівпустель. Найчастіше за все він повільно переміщується суходолом у пошуках здобичі. Харчується птах-секретар комахами, дрібними ссавцями, зміями та ящірками, пташенятами, пташиними яйцями та падлом.

Хижі птахи Африки: африканський вухатий гриф

Цей один з найбільших хижих птахів Африки зустрічаються на всьому континенті. Його легко впізнати за великими розмірами тіла, лисій рожевій голові, м’ясистим зморшкам шкіри на шиї та густо запушеним ногам. Розмах крил у цих грифів сягає 2,7 м, а довжина тіла – 1 м.

Хижі птахи Африки - Африканський вухатий гриф

Африканські вухаті грифи живуть поодинці чи парами. Одне дерево може бути зайнято 1-2 парами цих птахів. У шлюбний період вони створюють дуже великі гнізда з акуратно складених гілочок.

Птахи Африки: африканський страус

Цей найвищий, найважчий та найбільший птах у світі є ендеміком фауни Африки. Висота тіла в африканського страуса нерідко перевищує 2,5 м, а вага сягає до 160 кг.

З такими габаритами він не здатний літати. Проте цей африканський птах може дуже швидко бігати. З максимальною швидкістю переміщення у 69 км/год африканський страус визнаний найшвидшим птахом, що бігає по землі.

Птахи в Африці - Африканський страус

Міцні довгі ноги не лише сприяють швидкому бігу, але й слугують захистом від хижаків. Одним ударом цей птах Африки може вбити навіть лева.

Самців африканського страуса легко відрізнити за чорно-білим оперенням. Самиці зазвичай тьмяно-сіруваті, а молоді особини – коричнево-білі. Зустрічаються ці птахи Африки на всьому континенті, переважно у саванах.

Африканські пташки з фото: карликова бджолоїдка

Ця мініатюрна пташка Африки вражає неймовірно яскравим забарвленням. Верхня частина тіла у неї зелена, горло – жовто-чорне, а грудка – яскраво-коричнева та плавно переходить у піщано-охристий відтінок на черевці. Крила у карликової бджолоїдки зелено-коричневі, а дзьоб – чорний.

Африканські пташки з фото - Карликова бджолоїдка

Харчуються карликові бджолоїдки переважно бджолами, рідше – осами. Спіймав здобич, ці птахи спочатку видаляють у неї жало. З цією метою вони б’ють бджолу чи осу о тверду поверхню. Зустрічаються ці дрібні африканські пташки серед заростей чагарників та у негустих лісах.

Красиві пташки Африки: рибалочка діадемовий

Цей вид пташки рибалочка – ще один ендемік фауни Африки. Зустрічається він на теренах африканського континенту на південь від Сахари.

Діамантовий рибалочка – дрібний птах з яскравим оперенням. Довжина тіла у нього не перевищує 13 см. Оперення яскраво-синє з металевим відблиском. На горлі та шиї помітні білі плями, обличчя та нижня частина тіла – руді, а ноги – яскраво-червоні.

Красиві пташки Африки - Рибалочка діадемовий

Дзьоб у діамантового рибалочки червоно-помаранчевий у дорослих особин та чорний – у молодих птахів. Голову прикрашає чубчик з чорного та синього пір’я.

Свої гнізда ці пташки облаштовують низько над водою або поблизу неї. Харчуються вони переважно рибою, рідше – ракоподібними та водяними комахами.

Красиві пташки Африки: сиворакша рожевовола

Ця яскрава пташка – улюблениця фотографів-бердвотчерів. Зустрічається вона у саванах та на лісових галявинах в Африці на південь від Сахари. Зазвичай ці маленькі пташки живуть поодинці чи парами.

Рожевоволу сиворакшу легко помітити. Ця пташка полюбляє сидіти на стовпах та верхівках дерев, виглядаючи потенційну здобич. Харчується вона комахами, скорпіонами, равликами та гризунами.

Красиві пташки Африки з фото - сиворакша рожевовола

Самці та самиці зовні нічим не відрізняються. Молоді птахи на відміну від них не мають довгого хвостового пір’я.

Самців рожевоволої сиворакши легше за все впізнати під час шлюбного періоду. Вони високо літають та стрімко пікірують донизу, видаючи при цьому різкі гучні крики.

Птахи Африки: африканський лелека-тантал

Ці красиві болотні птахи Африки зустрічаються на південь від пустелі Сахара, переважно на сході континенту та на Мадагаскарі. Мілководні озера, замулені мілини та прибережні лагуни – типове їх типове середовище існування.

Птахи Африки з фото - Африканський лелека-тантал

Оперення в африканського лелеки-тантала переважно рожево-біле, але крила та хвіст чорні. Довгий дзьоб яскраво-жовтий, злегка вигнутий та товстий біля основи.

Шия у цих африканських птахів сірувато-біла. Забарвлення довгих тонких ніг варіюється від темно-червоного до світло-рожевого.

Африканські пташки: ґедзеїд жовтодзьобий

Ці горобцеподібні птахи мешкають в африканських саванах південніше Сахари. Найчастіше за все їх можна помітити на спині великих диких та домашніх ссавців.

Африканські пташки - ґедзеїд жовтодзьобий

Ці пташки харчуються паразитами, яких вишукують у хутрі цих тварин. Їхній щоденний раціон становить до 13 тисяч личинок. Проте значно частіше ґедзеїд жовтодзьобий розкльовує рани ссавців та харчуються їх кров’ю.

Африканські птахи: чайка вінценосна

Ці птахи родини Сивкові зустрічаються на теренах Південної Африки. Їх легко впізнати за червоними ногами, коричнево-білому оперенню та чорній маківці з білим чубчиком.

Африканські птахи - Чайка вінценосна

Вінценосні чайки розмножуються до настання сезону дощів. Вони відкладають яйця на піщаній ділянці, яку потім вистилають рослинністю та галькою. Висиджує їх самиця, але у дуже спекотні дні її замінює самець.

Птахи-ендеміки Африки: свистач білоголовий

Ці водоплавні птахи мешкають на теренах Південної Африки та на острові Мадагаскар. Нерідко вони утворюють величезні зграї з декількох сотень, а інколи навіть тисяч особин. Дорослих птахів легко впізнати за чорно-білою головою та червоно-каштановим черевцем.

Свистач білоголовий зустрічається на різноманітних водоймах. Зазвичай ці птахи надають перевагу піщаним мілинам. Їх легко впізнати за пронизливим свистячим криком.

Птахи-ендеміки Африки - свистач білоголовий

Ці африканські птахи також відомі як деревні качки. Пов’язано це з тим, що вони утворюють свої гнізда не на землі, а на гілках дерев.

Зазвичай ці птахи активні переважно вночі. Харчуються вони насінням та кореневищами водних рослин, молюсками та дрібними водними тваринами.

Ендемічні види птахів Африки: ябіру сенегальський

Цей великий болотний птах поширений у країнах Африки південніше Сахари. Він зустрічається від Судану та Сенегалу до ПАР. Самці та самиці цього виду мають однакове оперення.

Ендемічні види птахів Африки - Ябіру сенегальський

У цих птахів глянцево-чорна голова, шия, спина, крила та хвіст, а тіло біле. Великий довгий дзьоб має малиновий відтінок з характерною чорною смугою та жовтою основою.

Заввишки сенегальський ябіру сягає 1,4-1,5 м. Він відомий як один з найвищих представників родини Лелекові. Розмах крил у цих африканських птахів сягає 2,4-2,7 м.