Париж на картинах: столиця Франції очима художників

Париж на картинах

Протягом багатьох століть художники шукали натхнення у чарівному колориті французької столиці та зображували Париж на картинах. Кожен бачив це місто своїми очами та відображував його неповторну атмосферу. Навіть сучасні художники продовжують створювати картини Парижа, що неодмінно привертають увагу та закохують у столицю Францію навіть тих, хто ще там не побував.

Старовинний Париж на картинах художників-класиків

Велика французька столиця надихала творців століттями. Париж завжди був та залишається невичерпним джерелом натхнення для художників минулого та сучасності.

Варто лише згадати великого Ван Гога. Його картина Парижа під назвою «Люксембургський сад», створена у 1886 році, вражає своїм світлом та романтичним настроєм. Загалом за своє життя великий художник створив біля 200 робіт, присвячених столиці Франції.

Відомі картини Парижа - «Люксембургський сад», Вінсент Ван Гог

Манера відомих імпресіоністів просто ідеально «лягала» на тему Парижу. Широкі мазки ніби відображують дух старовинного міста – вічно романтичний, звеличений, одухотворений.

Достатньо згадати Клода Моне з його картину «Бульвар Капуцинок у Парижі». На ній рух наче розмитий, а повітря наче пронизане романтичним настроєм, таким властивий для французької столиці.

Париж на картинах - «Бульвар Монмартра уночі», Каміль Пісарро

Імпресіоніст Каміль Пісарро, що наче перегукується з Моне, взагалі отримав особливі відомість, саме завдяки зображенню широких бульварів Парижу. Достатньо придивитися до його картини «Бульвар Монмартра уночі», щоб зануритися у неповторну атмосферу цього романтичного міста Франції.

П’єр Огюст Ренуар зі своїми картинами Парижу також увійшов до історію світового мистецтва як художник, якого надихала на творчість французька столиця. Найвідомішими серед його робіт, присвячених паризькій тематиці є «Бульвар у Парижі» та «Площа Трініті у Парижі».

Париж на картинах відомих художників - П’єр Огюст Ренуар, «Площа Трініті у Парижі»

Старовинний Париж на картинах відомих художників

Проте старовинний Париж у живописі представлений не лише імпресіоністами. Наприклад, чарівні пейзажі столиці Франції зображені у різні пори року на картинах Антуана Бланшара.

Цикл картин Джона О’Брайєна «Романтичний Париж» хоча й трохи наївний, але сповнений яскравими барвами життя.

Картини Парижа - Антуан Бланшар - Триумфальна арка
Париж на картинах Антуана Бланшара
Романтичний Париж на картинах Джона О’Брайєна

В Едуардо Кортеса Париж на картинах чомусь завжди… мокрий. Проте у цих калюжах та на мокрій мостовій наче віддзеркалюється саме місто з його неповторною атмосферою романтики. Саме ця особлива ефемерність краще всього передана художником.

Париж на картинах Едуардо Кортеса
«Модистка на Єлісейських полях», художник Жан Беро
Картини Парижа Едуардо Кортеса

У Жана Беро головними героями картин на тлі дивовижного Парижу є елегантні парижани. Яскравими прикладами таких робіт є його «Модистка на Єлісейських полях», «Бульвар Капуцинов» та «Вихід з Ліцею Кондорсе». Саме завдяки настрою місцевих на тлі величного міста художнику добре вдалося передати незламний дух міста та його неповторний романтизм.

Картини Парижа сучасних художників

Париж продовжує надихати художників з усього світу. Сучасні митці, подібно до своїх знаменитих попередників, просто зачаровані цим величним містом.

Наприклад, можна годинами роздивлятися малюнки Парижа аквареллю, створені сучасним французьким художником Ніколасом Джоллі. Його картини в оригінальному стилі зображують основні пам’ятки столиці Франції: Лувр, Сорбонну, Базиліку Сакре Кер та вічний Монмартр.

Картини з панорамами Парижа художника Тьєррі Дюваля зачаровують своєю цілісністю та могутністю образів. Головними «персонажами» на них виступають Ейфелева вежа та Нотр-Дам-де-Парі, набережні Сени та вулиці міста.

Картини з панорамами Парижа художника Тьєррі Дюваля

Картини Парижа у Дювалі наче дихають сучасною атмосферою міста – з любов’ю, чуткістю, теплом. При цьому вони чудово передають колоритний шарм французької столиці та той чарівний ореол романтики, що їй властивий.

Цей список художників, що малювали Париж, можна продовжувати до нескінченності. Незмінним залишається лише те, що столиця Франції із року у рік, від століття до століття, зачаровувати своєю незрівняною красою. Сюди продовжують приїжджати художники з усього світу, щоб відшукати свою музу та натхнення для створення неповторних картин Парижу.