Озеро Каддо: фантастичний ландшафт, вартий «Оскара»

Озеро Каддо та його чарівні кипариси - фото, опис, цікаві факти

Пам’ятаєте дерево Ейва з фільму «Аватар» (2009) режисера Джеймса Кемерона? Його прообразом, імовірніше за все, є гліцинія. Проте існує місце у Сполучених Штатах, де кипарису мають настільки дивну форму, що нагадують казкову Ейву. Це – мальовниче озеро Каддо.

Як утворилося дивовижне озеро Каддо у США?

На кордоні двох штатів – Техасу та Луізіани, на площі 100 кв. км розташований дивовижний ліс. Тут, уходячи корінням під воду озера Каддо, ростуть унікальні кипариси віком від 100 до 700 років.

Цей найбільший у світі кипарисовий ліс утворився доволі незвично. У 19 ст. на річці Ред Рівер утворився затор з поламаних гілок, зрублених дерев та сміття. Місцеві бобри, скоріш за все, вирішили облаштувати тут собі індивідуальний ареал існування, та збудували плотину.

Кипарисове озеро Каддо - фото та опис

Таким чином у цій місцевості з’явилося величезне красиве озеро. Про нього також існує чимало цікавих легенд.

До 1835 року на цій території мешкало індіанське плем’я каддо. Коли на їхні землі прийшли білі люди, то індіанці зрозуміли – спокійного життя у них тут вже ніколи не буде.

За озеро була запропонована чимала сума грошей – 35 тисяч доларів. Індіанці прийняли цю пропозицію та відійшли звідси. Озеро ж отримала назву на їхню честь.

Дивовижні кипариси озера Каддо

Кипарисовий ліс на озері перетворився на особливий ареал існування для багатьох тварин і птахів. Тут мешкає 50 видів ссавців, 220 різновидів пташок та 60 видів риб.

Озеро Каддо підживлює ріка, але течії тут немає. Тиха водна поверхня стала місцем зростання десятків та сотень рослин.

Флора та фауна озера Каддо у США

На озері Каддо та поблизу нього налічується 190 видів дерев та кущів, 75 різних трав та 42 види ліан. Тут є місця, де на красивому зеленому килимі посеред озера цвіте поле латаття, а іноді зустрічаються навіть лотоси.

Кипариси на озері Каддо – особливого виду. Вони неймовірно великі та подекуди сягають 50 м заввишки. Кожного року вони скидають на зиму голки та залишаються лише у вбранні з іспанського моху.

Казковості ландшафту озера Каддо у Техасі надають дивовижні вирости навколо стовбурів. Вони відомі як «коліна кипарису».

Болотні кипариси озера Каддо - фото та опис

За старовинними повір’ями, то руки потопельників тягнуться до мандрівників, щоб затягнути їх до себе. Науковці бачать у цій особливості болотних кипарисів здатність адаптуватися до середовища, в якому ростуть ці дивовижні дерева.

Озеро Каддо та містична краса його природи

Не випадково кипариси озера Каддо схожі на міфічне дерево життя Ейва з «Аватару», що було вигадано Кемероном та майстерно промальовано завдяки комп’ютерній графіці. Містичних силуетів цим кипарисам надає іспанський чи луізіанський мох.

Тілландсія муснееподібна (а саме така наукова назва цього псевдомоху) розростається на гілках цих дерев, використовуючи їх як опору. Її довгі прядки, що сягають до двох метрів, звисають та утворюють цілі каскади зелених чи сріблястих «борід».

Озеро Каддо з кипарисами - фото, опис, цікаві факти

У місячному сяйві кипариси озера Каддо утворюють дивовижні тіні. Туманним ранком образ сивих старців-дерев наче плаває на поверхні водойми. Такі дивовижні пейзажі надають озеру Каддо загадковості та утворюють тут атмосферу доісторичного лісу.

Яскраві фарби природи у повну міру розкриваються тут у різні пори року. Восени ліс кипарисів озера Каддо стає багряно-сірим. Взимку його окутує чарівна поволока туманів, а навесні та влітку – буяння зелені та цвітіння відкривається у всій величі та красі. Тому натхнення на озері Каддо у США можна ловити цілий рік.

Екскурсії на озеро Каддо

Поряд з водоймою знаходиться невелике туристичне містечко. Воно має доволі дивну назву «Невизначенний» (англійською – Uncertain). Місцеві екскурсоводи наперебій пропонують цікаві екскурсії на озері Каддо з його дивовижними кипарисами.

Екскурсії на озеро Каддо

Самостійні прогулянки на човні тут ніхто не радить. І це не тому, що містечко виживає завдяки туристам. Просто загубитися серед вікових дерев на площі 10 тисяч гектарів – простіше не буває.

Тому краще замовити екскурсію озером з кипарисовим лісом за пару доларів. Прогулянка на катері з гідом – найбезпечніший спосіб побачити чарівні болотні кипариси та зробити красиві фото озера Каддо.